Dr. Dre vs Lemmy ~ Fejhallgató- és népszerűség-háború

A Beats by Dr. Dre fej- és fülhallgatóiról már biztos mindenki hallott. Sőt, találkozott is vele, hiszen lassan már nincs olyan nap, hogy ne lássunk a rutinmetrózás alatt legalább egyet.
A vélemények igen megoszlóak velük kapcsolatban, így hát még nagyobb port kavart, amikor Lemmy Kilmister kijött a Motörheadphönes fejhallgatóival.

 

Na de kezdjük is az elején. 2006-ot írunk, amikor Dr. Dre marketingesei úgy döntenek, itt az idő egy kis horizontális bővítésre és persze főleg a népszerűség növelésére. A hip-hop sztár kickstarterként óriási sikerrel robbant be a piacra, amikor 2008-ban kiadták az első szériát, amivel persze világszerte nagyot kaszáltak.
Az elmúlt években a termékskálájuk igencsak kiszélesedett: megjelentek a limitált kiadások, más zenészek által dedikált változatok (pl. Lady Gaga, P. Diddy, David Guetta), fülhallgatók, hangszórók. A fent sorolt zenészek neveiből is sejthetjük, hogy főleg az elektronikus zenére van beállítva a füles, amit a beépített equalizer és a plusz áramkör is bizonyít. Így a hangosabb körülmények (próbák, klubok, koncertek) mellett is egyaránt hallható a dallam, amire mondjuk, épp játszanunk kell. Persze az EQ még kicsit ki is színezi a magasabb tartományokat, dinamikusabbá, élesebbé teszi a hangokat, míg a mélyekkel egy kicsit sután bánik.

Itt jön képbe a tavaly megjelenő motörheades Lemmy által védjegyezett Motörheadphönes, alternatív nevén az „anti-beats” fejhallgató. A brit heavy metált játszó banda énekes-basszusgitárosának valószínűleg elege lett, hogy mindenhol csak a Beats termékeket látta. Az egyik amerikai oldalon úgy nyilatkozott Lemmy, hogy ezt a fejhallgatót kifejezetten a rockereknek ajánlja, mert a Motörheadphönes annyira basszussal teli, hogy jóformán a gatyád is leszakad, miközben más hangszert ki sem hallasz. Talán még a dobot sem…
A termékmenedzser állítása szerint sokkal jobb hangzása és dizájnja van, mint a Beats füleseknek.

Árakat tekintve a metál fejhallgató gazdaságosabb a maga 13 ezertől 35 ezer forintig terjedő árával, míg a Beats már ennél jóval borsosabb szinteket súrol: a legolcsóbb 40 ezernél kezdődik és a csúcsmodell pedig 140 ezer forintot kóstál. Persze vannak ennél drágább modellek is, szóval mondhatni: határ a csillagos ég.

Ami engem illet, igazán örülök, hogy pár éve a telefoniparba is beszállt a Beats és HTC-vel karöltve jó pár modellt piacra dobtak, amiben Beats Audio egy plusz programot és fülhallgatót adott hozzá. Nekem is ilyen mobilom van, rettentően jól szólnak a dalok, szinte el is felejti az ember, hogy telefonon hallgat zenét. Viszont van egy rossz hírem a rajongóknak: ez nem a Beats érdeme. Maga füles jó, de több pozitívumot nem tudok mondani. Sokan pont Dre és a ’Beats Audio’ felirata miatt vették meg a HTC One-t, aztán jött a fekete leves, ugyanis nagyon szépen pár hét alatt kezd is lekopni a márkajelzés.

Tehát elérkezett az az idő is, amikor a hírességek sorban állnak, hogy a fülünkön is az ő nevük szerepeljenek.

(Ez a cikk a ShortScore és a Weabit számára készült.)


Hozzászólás